søndag den 2. oktober 2011

Vinhøst Saillans

Sådan så druerne ud da vi tog hjem efter en lang og dejlig sommerferie. Vi fik i sin tid en lille afligger af nabo Eric´s vinplante, som år efter år dækkede hele deres terrasse og skærmede for solen. Det er jo det man må tænke på dernede, der er det nødvendigt at søge skygge, hvilket vi jo ikke er vant til her hjemmefra. Nå, en lille stikling blev plantet først et tilfældigt sted for at overleve og året efter på den rette plads. Jean Pierre vores gode ven havde foræret os nogle jernbuer som vi kunne stille op til at lade vinen vokse på, og derved få lavet en lille overdækket oase i vores have. Og vokser det gør den. Nogle år er det som en jungel når vi kommer i begyndelse af sommeren, selv om at jeg klipper den om foråret. Sidste efterår var der druer i klasevis og med en sødme vi ikke før har oplevet. Så da jeg stod og klippede ned og hurtigt fandt udaf at vi nok kun kunne nå at spise en brøkdel, tænkte jeg hvorfor ikke lave drue likør.

Nabo Eric, som havde doneret planten i sin tid havde selvfølgelig også en lille frugt presser. Jeg tror han har alt, for ligemeget hvad vi spørger om så tryller han det frem, skønt med gode naboer.

Så igang gik vi i dejligt solskin pressede vi på livet løs og følte os meget autentiske som vinbønder. Jeg talte allerede om noget med at være selvforsynende. Nu må jeg lige sige at vores have er på størrelse med et frimærke, men alt gror dernede. Oliventræ har vi, lauerbær, diverse krydderurter og hvis vi var der altid kan jeg sagtens se tomater, squash og andet. Jeg var ligeved at glemme vores mandeltræ der leverede 3 mandler sidste år, så mandlen i vores risalamande var også af egen avl.

Nå tilbage til druerne, de ente med at blive til 8 liter drue likør, lavet på samme måde som hindbærlikøren bare med druer og utallige glas druegele til vinterens sovse, kager og værtindegaver. Der er ikke noget dejligere end at sidde herhjemme i den mørke tid og nyde høsten af sommer og efterår på glas og flaske.

Ingen kommentarer: